Om RMK

Rock mot kreft er en non-profit organisasjon som samler inn penger og støtte til kreftsaken. Vi setter fokus på en bevisstgjøring av unge, musikkelskende mennesker om at kreft rammer alle, selv ”rockere”. Vi ønsker å få individer i alle aldersgrupper til å oppsøke lege når symptomer på noe fysisk ukjent og ubehagelig skulle dukke opp. Vi har nå holdt på siden 2008.

espen
Min Historie

Hei, jeg heter Espen Freng. Etter å ha fått kreftdiagnosen februar 2007, og i etterpåklokskapens lys, er mitt sterkeste ønske at jeg hadde oppsøkt legen tidligere. Mange udefinerte symptomer valset rundt i min kropp, uten at jeg anså dette som noe farlig. For hvem har ikke vondt en gang i blant?

Jeg befinner meg i en aldersgruppe hvor mange av oss definerer selv som relativt ”untouchable”! Med en bitter smak i munn fikk jeg oppleve det motsatte. Det er visse ting her i livet en ikke har kontroll over, selv i en alder hvor du i utgangspunktet er sterk og usårbar.

Den 8. Mars 2007 ble jeg lagt under kniven. Min tykktarm ble halvert, og ondskapen selv, kreftsvulsten, ble fjernet. Kun få dager etter fikk jeg nok en negativ beskjed. Det var spredning til mitt lymfesystem. Jeg måtte på cellegiftbehandling og jeg fikk tildelt prognoser og statistikk.

Hadde jeg bare oppsøkt lege tidligere hadde jeg sluppet dette. Tatt de fysiske symptomene på alvor.

Samtidig skapte jeg fortvilelse, sorg og våkenetter hos mine pårørende. Mangel på informasjon, assosiasjonen kreft – død, hjelpeløshet osv. ble dominerende både hos meg og dem. Skulle min bror dø? Min kollega, min kjæreste, min far, min sønn, hva kom til å skje med ham? Skulle ikke jeg med min kreft få lov til å leve mer med dem? Vil jeg ikke få se min datter vokse opp?

Alle disse spørsmålene og fortvilelser meldte seg hos alle rundt meg, men i mitt hode var det en dominerende plage. Hadde jeg bare tatt de udefinerte, kroppslige plagene på alvor mye tidligere ville situasjonen vært annerledes. De sorgene og bekymringer jeg forårsaket ville vært mye mindre dramatisk.

Min bror Sindre og jeg er to brødre som står hverandre nær. Jeg fortalte ham om denne lille fortvilelsen og sakte men sikkert bestemte vi oss for å forsøke å få flere mennesker i vår aldersgruppe til å ta symptomer på alvor. Jeg var da under cellegiftbehandling og desto mer motivert til å nå frem til andre slik at andre kan redusere disse plagene som både jeg (pasienten), og min bror (pårørende), opplever. Vi kom raskt frem til at musikk sannsynligvis er et godt verktøy å benytte i vårt forsøk på å få mennesker i ung alder til å tidligere oppsøke lege.

Vi tok kontakt med kreftforeningen (som hele tiden hadde vært en god støttespiller) og lanserte ideen for dem. De ble raskt med på ideen og dannet et produktivt team bestående av individer som alle er sterkt engasjert i kreftsaken. Dette var utgangspunktet og ideen bak rock mot kreft.

Arrangementet gjennomførtes for første gang 4. Januar 2008 på John Dee i Oslo. Bandene Tim, Fasteresther, Popgun og Subway Safari var bandene som spilte. Og konferansier var Are Kalvø.
Konseptets budskapet er følgende:
• En bevisstgjøring mot unge, musikkelskende mennesker om at kreft rammer alle, selv ”rockere”.
• Å få individer i alle aldersgrupper til å oppsøke lege når symptomer på noe fysisk ukjent og ubehagelig skulle dukke opp.

Hvis du har noe på hjertet, sende en mail  til espen@rockmotkreft.no
Espen Freng.